dinsdag 14 augustus 2012

Art Route Wandeling: 14 Augustus 2012

Op dinsdag 14 Augustus maken we voor de derde keer een kunst-ontdekkingswandeling in Brugge met Marc De Brabandere, die ook dit keer enkele interessante locaties en kunstenaars heeft uitgezocht.

We hebben afgesproken aan het Hotel Grand Casselbergh, gevestigd in drie historische panden  ’t Fransch SchildtZeven Torens en Casselbergh.

Deze panden werden in 1974 beschermd als monument. Door jarenlange leegstand raakte het complex in verval. In 2008-2009 werden de panden gerestaureerd en verbouwd tot hotel.


Het huis 'De Zeven Torens'  vormt het oudste deel van het complex. De naam verwijst naar de zeven torentjes die de gevel van het 'stadskasteel' aanvankelijk bekroonden. Volgens bouwhistorisch onderzoek is het pand vanaf de 13de eeuw fasegewijs tot stand gekomen. Het hoekpand 'Casselberg' is een imposant herenhuis, waarvan de oudste kern volgens dendrochronologisch onderzoek van de sporenkap teruggaat tot de 15de eeuw. 
Huis 't Fransche Schild is een breedhuis dat vóór 1562 bij 'De Zeven Torens' werd gevoegd. Links bevindt zich een monumentale poort die oorspronkelijk was voorzien van deurnaald met jaartal 1723.


Aan de Molenbrug wijst Marc er ons op dat Fernand  Khnopff in het Hotel Ter Reien gewoond heeft.









In het Verbrand Nieuwland zien we de tuin en de achtergevel van het huis
'De Lombard'  het vroegere patriciërshuis van de familie De Bie de Westvoorde.


















In 2006 werd de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed. 



De mouterij dateert uit 1903, en is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle intacte machines stonden er nog (?)  en dat is uniek in ons land. 
De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat 
omgebouwd wordt tot appartementen.
Een van de nieuwe gevels waarover heel wat controverse.

In de Timmermanstraat 
bezoeken we de 
Amerikaanse kunstenares
Ellen Trezevant


Hier is een link naar haar heel mooie website :
Ellen Trezevants website


Door de Korte Sint-Annastraat 



In het Hotel Adornes ontmoeten we 
Marleen Matthys


Zij is niet gelukkig met de presentatie van haar schilderijen die niet meer voldoet aan haar oorspronkelijke opzet.



Ook zij heeft een prachtige website:  www.marleenmatthys.be




De Carmersbrug, waarvan de oorspronkelijke naam "Raimond Blanckaertsbrug" verwijst naar een voormalige bewoner van de Carmersstraat,  was aanvankelijk van hout, en werd in 1332-1335 vervangen door een stenen brug. 



Ca. 1460 is het een drieledige boogbrug waarvan de middenboog d.m.v. een soort van ophaalbrugje doorgang kon verlenen aan hogere boten.







In 1976 werd de  huidige brug geplaatst ter vervanging van een ijzeren draaibrug en werd tegen de kaaimuur, een bas-reliëf geplaatst met voorstelling van een

pater karmeliet met spelende kat die het waterpeil van de Reie meet.
We wandelen door het Genthof waar enkele huizen heel mooi gerestaureerd werden.


In nr 44 bevindt zich 44 Gallery een jonge kunstgalerij voor hedendaagse fotografie, en voor beeldende kunst waarbij de kunstenaar gebruik maakt van het medium fotografie.
In dit huis werd de componist Alfons Wybo geboren
Het huis "Den Gouden Schaar" op nr 33 werd ingrijpend gerestaureerd.


Een moderne versie van de hoofdjes
die vroeger in de gevels geplaatst werden.


Het huis  "St.-Joris" op nr 29  werd in 1837 gewijzigd van een baroktopgevel tot een lijstgevel. In een verdere "Kunstige Herstelling" in 1991 door de architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge) werd de bovenbouw ontpleisterd, en  het parement hersteld met inbegrip van het beeldhouwwerk.


Op nr 30 woont Glasblazer Werner Vitt.
Vitt stamt uit een oud Tsjechisch glasblazergeslacht waarvan de sporen teruggaan tot 1860. 

In 1969 begon hij met een opleiding tot kwartsglasblazer en al snel rolde Vitt in de ambachtelijke kunsten. Sinds 1986 wordt zijn werk regelmatig tentoongesteld. Vitt was ook twaalf jaar lang actief als lesgever in het glasblazen.
Jaren geleden verliet Werner Vitt zijn geboorteland Duitsland en begon hij een glasblazerij in Brugge.
Glasblazerij Vitt maakt niet alleen gespecialiseerde apparatuur voor petrochemische laboratoria en brouwerijen, ook binnenhuisdecoratie behoort tot het gamma. Van kandelaars over parfumflacons tot drinkglazen en beeldhouwwerken.





Veerle Praet ontwerpt bruid- en feestkledij en opende haar eigen couturehuis in 2001 in de Garenmarkt. 

Nu heeft ze haar winkel en atelier in een prachtig pand in Genthof nr 3

We wandelen verder langs de Spanjaardstraat, langs het "Spookhuis" over de oudste stenen boogbrug van Brugge, de Augustijnenbrug.   De brug dateert uit 1391.  De naam herinnert aan het nu verdwenen klooster van de augustijnen. 


Hoewel ze enkele jaren geleden grondig gerestaureerd werd, heeft de Augustijnenbrug nog altijd haar 14de-eeuwse uitzicht bewaard. Hiermee is ze een van de oudste authentieke bruggen in de stad, samen met de nabijgelegen Torenbrug, de Meebrug en de Sleutelbrug. 
In 2002 werd de brug beschermd als monument.


In de Jan Miraelstraat, genoemd naar een vooraanstaand burger en belangrijk geldschieter aan de stad die hier eind 18e eeuw woonde, was ca. 1250 ingenomen door het Augustijnenklooster (gesloopt in 1813), waarvan nummers 18-24 (voormalige boerderij?), wellicht nog een overblijfsel zijn
Ter hoogte van nummers 4-6-8 situeerde zich het zogenaamd "Huis Rome", in 1552 huis en atelier van de schilder Pieter Pourbus.



Op nr 19 is het Koetshuis met XVII-kern, nu garages horend bij het B&B "De Corenbloem" in de Sint-Jorisstraat. 

Het overgebleven deel van het voormalig 17de eeuwse pakhuis. (voorheen één geheel met nummers 13-15 die in 1961 vervangen  werden door een (afschuwelijk)  appartementsgebouw naar ontwerp van architect R. Van Oyen (Brugge).

In de Sint-Jorisstraat zijn ook nog heel wat huizen aan restauratie toe. Meer uitleg vindt U op volgende link :     Verwaarloosde huizen in de Sint-Jorisstraat

We bezoeken het prachtig gerestaureerde 18e-eeuwse herenhuis van Dirk en Hilde Verbeke, waar zij hun B&B De Corenbloem uitbaten.
Ze hadden twee jaar nodig om het pand in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen en nog te verrijken met een toets van hun favoriete Zweedse Gustav-stijl.
Dit jaar kregen ze de Monumentenprijs van de stad Brugge.


Het Salon leidt naar de tuin

De Empire Suite met antiek meubilair.
De foto's op de website zijn heel wat beter dan wat ik heb kunnen nemen :


We eindigen onze wandeling in het Crowne Plaza waar Dominique Dufait, ontwerper van lederwaren,  een uitstalraam heeft.
Ik verwijs hier ook naar haar website : Dominique Dufait's website

...  en dan eindelijk tijd voor een drankje op het terras van het Plaza Café.

Een mooie namiddag waarvoor onze dank aan Florina en Marc.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten